PIETARSAAREN SIIKALUODON ALUE

Yleinen kilpailu – LUNASTUS

2015

Pietarsaari

Yhteistyökumppanit: Juho Rajaniemi ja Jon Thureson

 

pietarsaari ilmakuva WEB

pietarsaari puisto2 WEB

pietarsaari tehdas WEB

YLEISSUUNNITELMA WEB

Ehdotus luo puistomaisen, laajasti autottoman ja omaleimaisen kaupunginosan. Työssä on paneuduttu erityisesti Siikaluodon alueen toimintoihin sekä muutosten toteuttamisprosessiin ja -tapaan. Tarkoituksena on luoda kilpailualueelle viihtyisän ja turvallisen elinympäristön lisäksi ajallinen ja tilallinen jatkumo. Tärkeässä roolissa ovat Tehdaspuisto ja Jaro-Stadion, joiden avulla tuetaan Pietarsaaren identiteettiä puisto- ja jalkapallokaupunkina.

Kilpailutehtävä on osa maailmanlaajuista brownfieldproblematiikkaa, jossa kaupunkirakenteen keskeltä tai reunalta vapautuu teollisuusalueita toisiaan tukevien asumisen, palvelujen ja kaupankäynnin toimintoihin. Siikaluoto on brownfieldalueille tyypillisellä tavalla rautatien ja kokoojakatujen rajaama ja halkoma. Etuna alueella on ydinkeskustan ja suurten päivittäistavaramyymälöiden läheisyys. Tehdasalueella on mahdollista säilyttää valtaosa vanhoista teollisuusrakennuksista.